Hoeveel past er in een rugzak?

Header liters en rugzakken

Het is moeilijk inschatten wat de inhoud van een rugzak in liters betekent. Mijn collega en ik namen de proef op de som en hebben verschillende formaten rugzakken zo vol mogelijk gepropt met spullen die je dagelijks meeneemt naar school of werk.

DOOR OLFIEN, 24 NOVEMBER 2016

16 liter

Fjallraven kanken

Fjallraven

De Fjällräven Kånken heeft een inhoud van 16 liter. De tas oogt relatief klein als je hem op de rug draagt. Toch passen een multomap, een setje markers en een paar accessoires er prima in. Wij waren verbaasd dat de tas groot genoeg is om een kleine laptop of tablet in te stoppen. Goed om te weten is dat de tas niet beschikt over een apart laptopvak, waardoor de kans op krassen op je apparaat groter is. Misschien wil je een tas waarbij je kunt afwisselen tussen de verschillende draagwijzen. Dankzij de handvatten van deze rugzak is dat mogelijk. Leuk detail aan dit exemplaar is dat de tas een uitneembaar rugpand heeft waardoor je altijd een zitje bij je hebt als je ergens moet wachten.

19,5 liter

Herschel Retreat

Herschel

De Herschel Retreat heeft een inhoud van 19,5 liter. Tijdens het inpakken propten wij met gemak een laptop, een multomap, een schrijfblok, een lunchtrommel, een waterfles en een appel in de tas. Daarnaast is er nog plek voor kleinere items zoals een pen en een rekenmachine. Voordeel van deze tas is het aparte en gewatteerde laptopvak. Hierdoor is de kans op krassen op je laptop klein. Wat ons opviel aan deze tas is dat er evenveel spullen in passen als in de grotere Eastpak Padded Pak'r, terwijl de inhoud van deze tas kleiner is. Dit komt doordat dit model geen U-vormige, maar rechte bovenkant heeft. Je kunt het dus letterlijk tot de nok toe vullen.

24 liter

Eastpak Padded Pak'r

Eastpak

De Eastpak Padded Pak'r, wie kent deze klassieker niet? De tas heeft een inhoud van 24 liter. Schrijfblokken, een laptop, tablet, rekenmachine, waterfles en een stuk fruit. Het zijn zomaar wat voorbeelden van spullen die je in deze tas kwijt kunt. Opvallend is dat deze tas een grotere inhoud dan de Herschel Retreat heeft, maar dat er toch evenveel in past. Dit komt door de U-vormige bovenkant van de tas. Tijdens het inpakken komt het grote voorvak goed van pas. Hier berg je bijvoorbeeld gemakkelijk je smartphone, sleutels en oordoppen in op en dan is het voorvak nog niet vol. Voordeel van dit vak is dat je snel je smartphone bij de hand hebt. Op je rug ziet deze tas er compact uit.

29 liter

The North Face

TNF

The North Face Borealis Classic heeft een inhoud van 29 liter. Dit betekent dat je veel spullen kwijt kunt in deze tas. Denk hierbij aan een laptop, tablet en een fotocamera. Maar dit is nog niet alles. Schrijfblokken, mappen, een boek, een waterflesje en een appel of banaan passen er nog gemakkelijk bij. De tas heeft meerdere vakken en voor je drinkfles is er een apart zijvak. Aan de binnenkant zijn diverse kleine opbergvakjes en bevestigingslusjes voor pennen. Tussen de elastische koorden klem je gemakkelijk een vest, regenjas of sjaal. Dit is geen tas die je even meeneemt als je maar 2 uurtjes college hebt. Voordat je de tas inpakt, is het slim om te bedenken welke items je in welk vak stopt. Op die manier verloopt het inpakken soepel en hoef je niet op het laatste moment de tas opnieuw in te pakken omdat je bij de eerste poging niet efficiënt bent geweest. Afhankelijk van de hoeveelheid spullen in de tas, neemt de rugzak behoorlijk wat ruimte in als je hem op de rug draagt.

33 liter

Dakine Campus

Dakine

De Dakine Campus 33L heeft een inhoud van 33 liter en biedt ruimte aan veel spullen. Meerdere mappen en schrijfblokken, een laptop, tablet, 2 boeken en een lunchtrommel; het is slechts een greep van de spullen die in de tas past. De rugzak heeft behalve een hoofdvak namelijk ook een voorvak, laptopvak, meerdere accessoire vakken en een koelvak. Deze tas is voor jou een goede keus als je dagelijks veel spullen meeneemt naar school, de universiteit of het werk. Studeer je en ga je in het weekend naar huis? Of ga je na werk gelijk naar de sportschool? Ook dan is de tas dankzij de grootte een goede keus. Een setje schone kleding past er namelijk gemakkelijk in. De tas oogt vrij groot op je rug maar dankzij de verstelbare schouderbanden bepaal je wel zelf hoe hoog of laag de tas hangt.

Conclusie

Een rugzak van 0 tot 10 liter is voldoende voor kleine spullen zoals een lunchtrommel en een stuk fruit. Voor school of werk heb je een rugzak van tussen de 11 en 30 liter nodig. In een tas van dit formaat is ruimte voor bijvoorbeeld schoolboeken. Veel rugzakken van deze grootte hebben bovendien een apart laptopvak. Opvallend binnen dit segment is dat de Eastpak Padded Pak'r een grotere inhoud dan de Herschel Retreat heeft, maar dat er toch evenveel in past. Dit komt door de U-vormige bovenkant van de Eastpak rugzak. Dagje weg? Een rugzak van dit formaat is groot genoeg voor bijvoorbeeld eten en drinken, een portemonnee en camera. Weekend ertussenuit of een grote tas voor dagelijkse woon-werkverkeer waar bijvoorbeeld ook sportspullen in passen? Kies dan voor een rugzak met een inhoud van tussen de 31 en 40 liter.

Eerder bekeken door jou