Welke kinderrugzak past bij welke leeftijd?

header kinderrugzakken

Stel je voor: je zoon, dochter, nichtje of neefje gaat voor het eerst naar de basisschool. Hierbij hoort natuurlijk een rugzak met 1 van zijn of haar favoriete Disney figuren of een andere vrolijke print. Oudere kinderen willen juist niet meer rondlopen met een 'kinderachtige' tas. Kortom, bij elke leeftijd past een andere tas. In dit artikel leggen wij je haarfijn uit welke.

DOOR OLFIEN, 18 NOVEMBER 2016
​​​
6 liter​​
6 liter

Je zoon of dochter gaat naar de peuterspeelzaal of groep 1 of 2 van de basisschool. Welke tas past bij deze leeftijdscategorie? Goed om te onthouden, is dat de tas niet te groot moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een exemplaar van 6 liter. Deze maat biedt genoeg plek aan een drinkbeker en een stuk fruit. Zeker voor de peuterspeelzaal geldt dat de kids nog maar weinig spullen nodig hebben. Het is handig om te kiezen voor een tas met verstelbare schouderbanden, zodat je de tas niet meteen weg hoeft te gooien als je kind groeit. Bovendien zorgen de gewatteerde schouderbanden voor comfort.

​​
Vrolijk design
Vrolijk design

Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn gek op leuke en vrolijke rugzakken. Een tas in een speciaal thema zoals Star Wars, Frozen of Minnie Mouse doet het zeker goed. Nog een schepje erbovenop doen? Kies dan bijvoorbeeld voor de Samsonite Ultimate Nemo Backpack S. Deze tas is compleet in de stijl van visje Nemo. Zelfs de vinnen ontbreken niet!

​​​
11 tot 13 liter​​
11 tot 13 liter

Gaat je kind naar groep 3 of 4? Voor welke maat je dan kiest, hangt voor een deel af van de school. Heeft je kind in groep 3 bijvoorbeeld al een multomap nodig? Kies dan voor een groter exemplaar dan wanneer dit niet het geval is. Qua litermaat is een tas van bijvoorbeeld 11 á 13 liter een goede keus, zodat de gymspullen ook in de tas passen. Natuurlijk kan er wel eens een drinkbeker in de tas lekken. Daarom is het handig om te kiezen voor een tas die in de wasmachine kan.

​​
'Echte' rugzak
'Echte' rugzak

In groep 3 en 4 kies je voor een tas die meer weg heeft van een 'echte' rugzak. De tassen in de vorm van een vis, sneeuwpop of met Minnie Mouse-oren zie je in deze groepen al een stuk minder. Toch houden kinderen in deze leeftijdscategorie nog steeds van vrolijke en kleurrijke tassen, waarbij populaire figuren uit kinderfilms centraal staan.

​​​
15 liter​​
15 liter

Heeft je kind groep 4 afgerond? Dan is de kans groot dat je een nieuwe tas aanschaft. Kinderen in groep 5 en 6 dragen veelal een tas van een normaal formaat waardoor de kleinere tasjes met een inhoud van 6 á 7 liter definitief verleden tijd zijn. Kijk bijvoorbeeld naar een rugzak van rond de 15 liter, zodat er ook voldoende plek is voor het huiswerk. Een tas met verstelbare schouderbanden is een aanrader. De tas 'groeit' hierdoor met je kind mee en bovendien bepaalt je zoon of dochter zelf hoe hoog of laag op de rug de tas wordt gedragen.

​​
Niet kinderachtig
Niet kinderachtig

Kinderen in groep 5 en 6 voelen zich vaak al groter en ouder dan dat ze zijn. Bepaalde tassen worden daarom als kinderachtig bestempeld. Helaas kan dit een reden zijn om een ander kind te plagen. Twijfel je of een tas te kinderachtig voor je zoon of dochter is? Spiek dan eens rond op het schoolplein en overleg met je kind. In deze leeftijdscategorie zie je weinig strip- of tekenfilmfiguren, maar tassen in uitbundige kleuren en printjes doen het nog steeds goed.

​​​
Minimaal 16 liter​​
Minimaal 16 liter

Huiswerk, gymles, spreekbeurten: kinderen in deze klassen hebben het al lekker druk! Het is daarom belangrijk om een tas te kiezen die genoeg ruimte biedt aan schriften, werkboeken en gymspullen. Een tas van minimaal 16 liter is een goed idee. Wil je een tas aanschaffen die ook in de brugklas gebruikt kan worden? Ga dan voor nog een maatje groter. Ook in deze leeftijdcategorie is het slim om te kiezen voor een tas met verstelbare en gewatteerde schouderbanden, zodat je kind de tas met plezier draagt.

​​
Eigen stijl
Eigen stijl

De kans dat kinderen in groep 7 of 8 nog een tas met uitbundige kleuren of printjes dragen is klein. Toch zijn er ook kinderen die op deze leeftijd nog warmlopen voor dit soort tassen. Je ziet in deze leeftijdscategorie dus een duidelijke tweedeling. Overleg met je kind waar hij of zij de voorkeur aan geeft zodat ze helemaal in hun eigen stijl op school verschijnen. Wanneer je voor een neutrale kleur of effen print kiest, hoef je niet per se een nieuwe tas te kopen als je kind een brugpieper wordt.

Eerder bekeken door jou